a) Dreptul de retragere din Contract aplicabil Cumparatorilor persoane fizice/ grupuri de persoane fizice constituite in asociatii, si care actioneaza in scopuri din afara activitatii lor comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale (care au calitatea de Consumator in conformitate cu prevederile legislatiei romane in vigoare)
Dreptul de retragere din Contract al persoanei care are calitatea de consumator este reglementat de catre O.U.G. nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, astfel cum a fost aprobata prin Legea nr. 157/2015.
Conditii, termene şi proceduri de exercitare a dreptului de retragere
Cumparatorul beneficiază de o perioada de 14 zile pentru a se retrage din Contract, fara penalitati si fara a fi nevoit sa justifice decizia sa de retragere. Termenul curge de la primirea Bunului sau, in cazul prestarilor de Servicii, de la incheierea Contractului.
Inainte de expirarea perioadei de exercitare a dreptului de retragere, Cumparatorul va transmite Vanzatorului decizia sa de retragere din Contract, pe un suport durabil, prin orice modalitate care sa asigure primirea ei de catre Vanzator (spre exemplu, pe e-mail la adresa contact@o-video.ro).
Pentru exprimarea deciziei de retragere, Cumparatorul poate folosi una dintre urmatoarele variante:
- modelul de formular de retragere prevazut in partea de jos a paginii;
- orice alta declaratie neechivoca in care isi exprima decizia de retragere din Contract.
Exercitarea dreptului de retragere pune capat obligatiilor contractuale ale Vanzatorului si ale Cumparatorului, dupa caz:
- de a executa Contractul;
- de a incheia un Contract, in cazul in care Cumparatorul a efectuat o comandă.
In cazul in care Bunurile au fost deja livrate Cumparatorului pana la momentul exercitarii dreptului sau de retragere, acesta are obligatia sa le returneze Vanzatorului, in termen de 14 zile de la data comunicarii deciziei de retragere din Contract catre Vanzator.
Returnarea Bunurilor se poate face direct, la adresa punctului de lucru al Vanzatorului, sau prin orice furnizor de servicii de curierat preferat de catre Cumparator, cheltuielile de returnare fiind suportate de catre Cumparator, in conformitate cu art. 14 alin. 2 din O.U.G. nr. 34/2014. In cazul returnarii printr-un furnizor de servicii de curierat, raspunderea pentru ambalarea in mod corespunzator a coletului, care sa il protejeze de eventualele deteriorari din timpul transportului, apartine in intregime Cumparatorului. De asemenea, in acest caz, Vanzatorul nu poate fi facut raspunzator pentru deterioarea sau pierderea coletului in timpul transportului.
In cazul Bunurilor care prezintă urme de uzura, Vanzatorul are dreptul sa refuze cererea de retur a Cumparatorului sau sa o accepte, situatie in care va putea solicita valoarea corespunzatoare pentru readucerea Bunurilor in cauza la starea lor initiala.
In cazul in care au fost achizitionate mai multe Bunuri identice, se va accepta la retur doar un singur Bun desigilat, restul cantitatii trebuind sa fie sigilata.
Bunurile vor fi returnate in ambalajul original nedeteriorat, cu toate accesoriile (ex. CD de instalare, manuale etc.) si etichetele intacte, impreuna cu documentele care le-au însoțit (ex. certificatul de garantie) si cu o copie a facturii de achizitie. Returnarea unui Bun fara ambalajul original al acestuia sau fara accesorii (inclusiv accesorii ale ambalajului) va duce la diminuarea valorii Bunului, conform celor mentionate mai jos.
Vanzatorul ramburseaza toate sumele pe care le-a primit drept plata din partea Cumparatorului, in termen de maxim 14 zile de la data primirii comunicarii deciziei Cumparatorului de retragere din Contract, dar nu inainte de receptionarea Bunurilor returnate.
Rambursarea sumelor platite se face de catre Vanzator folosind aceleasi modalitati de plata ca si cele folosite de Cumparator pentru achizitia initiala, cu exceptia returnarii printr-un furnizor de servicii de curierat sau prin posta, care nu se face cu ramburs, ci se va realiza ulterior prin transfer bancar. Pentru acest scop, Cumparatorul trebuie sa completeze contul sau IBAN in momentul exercitarii dreptului de retragere. Vanzatorul nu percepe comisioane suplimentare pentru rambursarea sumelor achitate de catre Cumparator in legatura cu Bunurile returnate.
Diminuarea valorii Bunurilor returnate
Conform art. 14 alin. 3 din O.U.G. nr. 34/2014, “Consumatorul este responsabil doar in ceea ce privesste diminuarea valorii produselor rezultata din manipularea acestora, diferit de ceea ce este necesar pentru determinarea naturii, caracteristicilor şi functtionarii produselor. Diminuarea valorii produselor nu trebuie sa fie descurajanta pentru consumator in a-si exercita dreptul de retragere.”
Cumparatorul este responsabil pentru diminuarea valorii Bunurilor care rezulta din manipulari, altele decat cele pentru determinarea naturii, caracteristicilor si functionarii Bunurilor.
In vederea determinarii naturii, caracteristicilor si functionarii Bunurilor cumparate, Cumparatorul are dreptul sa le testeze si sa le verifice, manipularea si inspectia Bunurilor trebuind insa sa fie efectuate cu grija necesara si numai in masura indispensabila acestui scop. In cazul unei manipulari excesive a Bunurilor, Cumparatorul raspunde pentru eventuala diminuare a valorii Bunurilor.
Sunt considerate manipulari excesive care duc la diminuarea valorii Bunurilor returnate:
- distrugerea sau deteriorarea ambalajelor originale (ex.: carton sifonat, rupt, taiat, gaurit, cu ume de etichete, scotch, pix, marker) sau ale etichetelor Bunurilor;
- lipsa ambalajului original sau a unora dintre elementele acestuia (ex.: suporti de siguranta, elemente de protectie din carton sau polistiren), a accesoriilor Bunurilor sau doar a unuia/ a unora dintre acestea;
- lipsa documentelor ce au insotit Bunurile (ex.: certificate de garantie);
- folosirea Bunurilor electronice pentru scopul in care au fost produse si nu doar pentru determinarea naturii, caracteristicilor si functionarii Bunurilor in cauza (folosirea necesara pentru determinarea naturii, caracteristicilor si functionarii Bunurilor este reprezentata de testarea prin pornirea/oprirea acestora si utilizarea lor pentru o perioada de maxim 60 de minute);
- patarea, zgarierea, murdarirea, impregnarea Bunurilor cu orice fel de substante externe;
- desigilarea sau instalarea licentelor software.
In cazul Bunurilor returunate cu ambalaj original lipsa, deteriorat sau incomplet, se va aplica un comision de readucere la conformitate, care va fi de minim 20% din valoarea Bunurilor in cauza, valoarea Bunurilor returnate diminuandu-se corespunzator.
In cazul Bunurilor electronice folosite excesiv (utilizate mai mult de 60 de minute) si a Bunurilor care prezinta modificari fizice, lovituri, indoituri, fisuri, ciobiri, zgarieturi, pete, socuri sau vicii cauzate de un soc extern, Vanzatorul are dreptul sa refuze cererea de retur a Cumparatorului sau sa o accepte numai dupa aducerea Bunurilor in cauza la conformitate, cu solicitarea valorii corespunzatoare pentru readucerea la starea initiala. Valoarea corespunzatoare readucerii la starea initiala include toate costurile necesare pentru aducerea Bunurilor in cauza la o forma comerciala in vederea vanzarii ca produse Reconditionate / Resigilate (ex.: costuri de igienizare, cosmetizare, reparare, inlocuire a eventualelor piese deteriorate). Diminuarea valorii Bunurilor returnate se stabileste fie in functie de valoarea finala a pieselor ce trebuie inlocuite si a manoperei de reconditionare, fie ca diferenta dintre valoarea de vanzare a Bunului nou si valoarea de revanzare ca produs Reconditionat/ Resigilate. Vanzatorul ii va comunica refuzul cererii de retunare Cumparatorului sau valoarea diminuata a Bunurilor returnate, numai dupa receptionarea si efectuarea unei constatari estetice si tehnice a acestora.
Bunuri/ Servicii pentru care nu se asigura dreptul de retragere din Contract
In conformitate cu art. 16 din O.U.G. nr. 34/2014, sunt exceptate de la dreptul de retragere din Contract urmatoarele:
- furnizarea de Bunuri confectionate dupa specificatiile prezentate de Cumparator sau personalizate in mod clar;
- furnizarea de Bunuri care sunt susceptibile a se deteriora sau a expira rapid;
- furnizarea de Bunuri care sunt, dupa livrare, potrivit naturii acestora, inseparabil amestecate cu alte elemente;
- furnizarea de inregistrari audio, video sau de programe informatice sigilate, care au fost desigilate dupa livrare;
- furnizarea de continut digital care nu este livrat pe un suport material, daca prestarea a inceput cu acordul prealabil expres al Cumparatorului si dupa ce acesta a confirmat ca a luat la cunostinta de faptul ca isi va pierde dreptul de retragere;
- furnizarea de Bunuri sigilate care nu pot fi returnate din motive de protectie a sanatatii sau din motive de igiena si care au fost desigilate de catre Cumparator (ex.: produse electronice care au intrat in contact cu pielea/parul/cavitatea bucala, cum este cazul castilor de tip in-ear);
- furnizarea de produse consumabile sigilate si care su fost desigilate de catre Cumparator;
- furnizarea de Bunuri si/sau servicii al caror pret depinde de fluctuatiile de pe piata financiara pe care Vanzatorul nu le poate controla şi care pot avea loc pe parcursul perioadei de retragere;
- contractele de prestari de servicii, dupa prestarea completa a serviciilor, daca executarea a inceput cu acordul prealabil expres al Cumparatorului si dupa ce acesta a confirmat ca a luat la cunostinta de faptul ca isi va pierde dreptul de retragere dupa executarea completa a Contractului de catre Vanzator;
- contractele în cazul carora Cumparatorul a solicitat in mod special Vanzatorului sa se deplaseze la sediul sau pentru a efectua lucrari urgente de reparatie sau de intretinere. Daca, cu ocazia unei astfel de vizite, Vanzatorul presteaza alte servicii in afara celor solicitate in mod expres de Cumparator sau furnizeaza alte Bunuri decat piesele de schimb indispensabile pentru executarea lucrarilor de intretinere sau de reparatie, dreptul de retragere se aplica respectivelor Servicii sau Bunuri suplimentare.
Furnizarea de Bunuri aduse in stoc de catre Vanzator in urma unei comenzi speciale ferme si a efectuarii platii in avans (integral sau doar partial) de catre Cumparator nu este supusa dreptului de retragere din Contract.
Furnizarea de Bunuri comandate si ridicate de catre Cumparator de la punctul de lucru al Vanzatorului nu beneficiaza de dreptul de retragere din Contract, Cumparatorul avand posibilitatea de a le verifica si de a le testa in vederea determinarii naturii, caracteristicilor si functionarii Bunurilor in cauza.
b) Dreptul de retragere din Contract aplicabil Cumparatorilor operatori economici (operator economic inregistrat la ANAF in baza unui CUI/CIF, cu exceptia grupurilor de persoane fizice constituite in asociatii, care actioneaza in scopuri din afara activitatii lor comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale).
Operatorii economici nu au drept de retragere din Contract si de retur al Bunurilor cumparate.
Pentru informatii suplimentare privind exercitarea dreptului de retragere si returnarea Bunurilor, Vanzatorul poate fi contactat la numarul de telefon + 40 212 32 89 45, in timpul programului de lucru astfel cum este acesta afisat pe Site, sau la adresa de e-mail contact@o-video.ro.